Groen Erfgoedzorg

Problemen met waterbeheer in groen erfgoed

De instandhouding van waterpartijen en waterlopen in groen erfgoed wordt bemoeilijkt door een aantal zaken:

  • Verlaging of verhoging van het grondwaterpeil door wateronttrekking of peilbesluit van waterschappen kan grote gevolgen hebben voor oude monumentale bomen. Afsterving van wortels en daarmee aantasting of afsterving van bomen en parkbos is vaak het gevolg. Bij grotere parken en landgoederen kunnen deze problemen middels het behoud van een eigen grondwaterpeil worden voorkomen. Ook het beeld en lijnvoering van een vijver kan door veranderingen van het grondwaterpeil sterk veranderen zoals het meer in het zicht komen van de beschoeiing of verkleining van het wateroppervlak. 
  • Lokale kennis van de werking en ligging van duikers en kleine stuwen is soms niet meer aanwezig. De richting van de water toe- of afvoer kan in de loop der tijd veranderd zijn. Slechte aan- en afvoer bij neerslag heeft gevolgen voor het waterpeil en daarmee de instandhouding van de aanleg.  
  • Een slechte waterkwaliteit en verontreiniging van het oppervlaktewater door landbouw of industrie in de directe omgeving kan van invloed zijn op de ecologische kwaliteit van waterpartijen en watergangen. EutrofiĆ«ring (overschot aan voedingsstoffen) leidt tot overmatige groei van fytoplankton, algen en kroos. 
  • Begroeiing van onderwaterplanten en oeverzones vereist regelmatig onderhoud. Bij te weinig onderhoud groeien waterpartijen dicht. Afgestorven resten van waterplanten hopen zich op op de waterbodem. Als gevolg daarvan moeten ingrijpende en kostbare baggerwerkzaamheden eerder worden uitgevoerd dan gepland. Hetzelfde geldt voor een teveel aan afgevallen boomblad. 


Overmatige kroosvorming door voedselrijk water


Bladophoping in windhoeken moet jaarlijks worden verwijderd


Oud 18e-eeuws sluisje toe aan een restauratie

> Meer lezen over verdroging

> Meer lezen over vernatting