Groen Erfgoedzorg

Kennis

Groene monumenten kennen vaak een bijzondere cultuurhistorische en ecologische gelaagdheid. Beplanting verandert voortdurend, het groeit, wordt ouder, vervalt en wordt vervangen. Het huidige karakter van de oorspronkelijke aanleg is ontstaan door de wijze van beheer door de eeuwen heen en de periodieke aanpassingen aan de wensen van de tijd. 

Langdurige instandhouding vraagt om inzicht in de historische aanleg en ontwikkeling en een goede visie voor de toekomst. Hiermee kunnen weloverwogen keuzes worden gemaakt voor onderhoud en restauratie. 
Alle betrokkenen, de eigenaar, de onderzoeker, de landschapsarchitect, de beheerder, de adviseur, de toezichthouder, de tuinbaas en de uitvoerend hovenier of groenaannemer werkt met inbreng van eigen kennis en vaardigheden aan het herstel en onderhoud van het groen erfgoed. Een goede samenwerking en afstemming van de verschillende rollen en verantwoordelijkheden is naast toereikende vakkennis essentieel voor de uitvoeringskwaliteit. 

Kennis en ervaring in erkenningsregelingen

ERM wil de kwaliteit van de werkzaamheden bij het restaureren van (gebouwde en groene) monumenten bevorderen. ERM tracht dit doel te bereiken door het maken en actueel houden van duidelijke werkafspraken over de uitvoering van restauratiewerkzaamheden. De uitwerking hiervan vindt onder meer plaats in erkenningsregelingen. Binnen de erkenningsregelingen wordt steeds aandacht besteed aan het opleiden en bijscholen van medewerkers en de prestaties in de onderhouds- en restauratiepraktijk.  

  

Opleidingen en cursussen

Door verschillende organisatie en instellingen worden regelmatig vakgerichte cursussen en opleidingen georganiseerd voor groen erfgoed. De uitvoeringsrichtlijnen van ERM zijn geïntegreerd in de lesstof van de verschillende cursussen.  

Groen Erfgoed een kennismaking

Deze cursus voor medewerkers van gemeenten, rijk, provincie en erfgoedorganisaties wordt georganiseerd door de Erfgoedacademie. In deze cursus krijg je kennis en vaardigheden om groen erfgoed in stand te kunnen houden. Je leert hoe je het proces van beheer en ontwikkeling begeleidt. En hoe je samenwerkt met stedenbouwkundigen, vergunningverleners, onderzoekers, vrijwilligers en vele andere partijen. Aan de hand van actuele voorbeelden en praktische tips, versterk jij groen erfgoed in jouw gemeente of regio.

De cursus bestaat uit 2 webinars en 1 praktijkdag (24 mei 2023, Landgoed Zuylestein in Leersum).   

'Groen erfgoed'

Bachelorcursus voor beleidsmedewerkers gemeenten en organisaties, landschapsarchitecten en ontwerpers buitenruimte en  beheerders groen erfgoed. De cursus wordt georganiseerd door Hogeschool Utrecht in samenwerking met Vereniging Kennisontwikkeling Groen Erfgoed in 2 modules van 10 collegedagen. Niveau HBO. 

Module 1 - Analyse en waardering van groen erfgoed
Module 2 - Instandhouding en ontwikkeling van groen erfgoed

'Hovenier Historisch Groen’

De opleiding Hovenier Historisch Groen is door het Nationaal Centrum Erfgoedopleidingen (NCE) ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed (SKGE) en vakspecialisten. De opleiding is bedoeld voor hoveniers en andere professionals die werkzaam zijn of interesse hebben in het werken in groen erfgoed. Elke lesdag vindt plaats op een historische locatie verspreid door het land. Het historische verhaal van deze groene plek wordt zo verbonden met het onderwerp van de module. Veel aandacht is er voor kennis en toepassing van historische beplanting. Daarnaast worden aspecten van het vak behandeld zoals historische materialen, tuinarchitectuur, landschapsstijlen, planvorming en uitvoering in groen erfgoed. De modules volgen hierbij de onderwerpen van de uitvoeringsrichtlijn Hovenierswerk historische tuinen en parken (URL 6010). De opleiding bestaat uit 8 modules van 2 tot 6 lesdagen die te volgen zijn in een cyclus van 4 jaar. Deelnemers die alle modules hebben gevolgd, kunnen de opleiding afronden met een NCE-branchediploma.

'Vrijwilliger Historisch Groen'

Een cursus van drie of vier dagen voor vrijwilligers die werken in in historische tuinen en parken en hun basiskennis op dit gebied willen vergroten. De cursus wordt georganiseerd door de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed in samenwerking met verschillende provinciale organisaties. Deze cursus wordt in 2023 weer aangeboden op meerdere locaties.  

In ontwikkeling
'Instandhouding en beheer van historische  bossen’
Een cursus van 3-4 dagen in en bij oude historische boskernen. De cursus is bedoeld voor onderzoekers en beheerders. Organisatie: Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed i.s.m. Ecologisch adviesbureau Maes en Stichting Probos in 2022.