Groen Erfgoedzorg

Vernatting

Bij vernatting is de grondwaterstand in een gebied juist verhoogd. Vernatting kan net als verdroging leiden tot negatieve effecten op (monumentale) bomen en beplantingen van groene erfgoederen. De oorzaken van vernatting van groene erfgoederen kunnen binnen of buiten het erfgoed liggen.

Voorbeelden van externe invloeden die tot vernatting op een groen erfgoed leiden zijn: verhoging van het waterpeil in een aangrenzend (natuur)gebied of het beĆ«indigen of verminderen van nabijgelegen grondwateronttrekkingen. 

Op het erfgoed zelf kan onvoldoende beheer van de watergangen (zoals periodiek hekkelen van waterplanten en afvoer van ophopend slib) leiden tot verminderde afvoer van water en tot stijging van de grondwaterstand. Het verbeteren van het onderhoud van watergangen kan dan de ongewenste vernatting tegen gaan.

Een andere mogelijke oorzaak van vernatting op groene erfgoederen is bodemdaling. Bij gelijkblijvend peilbeheer leidt bodemdaling tot grondwaterstandsverhoging. Bodemdaling kan aan de orde zijn in gebieden met veenlagen in de bodem, ter hoogte van en boven de grondwaterspiegel (al dan niet onder een kleidek gelegen). Wanneer het veen in de bodem droog valt, vergaat het organisch materiaal van het veen en wordt de veenlaag dunner. Het proces van bodemdaling is alleen tegen te gaan door de grondwaterstand op voldoende hoog niveau te houden (zie maatregelen verdroging). 

Een goede inventarisatie van de vroegere en huidige bodemopbouw en hydrologische structuur en processen is van groot belang om een goede keuze te kunnen maken van  maatregelen om vernatting tegen te gaan en de historische gelaagdheid van de bodem en de kwaliteiten van het groene erfgoed in stand te houden.