Groen Erfgoedzorg

Verwonder om de hoek

Achter deze vreemde titel zit de oproep om meer bij elkaar in de keuken te gaan kijken. Is het gras aan de andere kant van het hek werkelijk groener of, heel actueel, meer biodivers dan op eigen terrein? Hieronder 4 activiteiten waarbij ik vanuit het Gilde van tuinbazen betrokken was dit najaar en waarbij het allemaal ging om leren van elkaar. Een buitenlandweekend, een veldexcursie, een regiomiddag en een afspraak voor vrijwilligers.


De oranjerie op buitenplaats Berbice, Voorschoten – foto ERM

Door ontwikkelen
Onze vereniging bestaat 20 jaar. We kijken nu op welke wijze we kunnen doorontwikkelen om een stabiele partner te blijven in het historisch groen. Het grote kennisnetwerk van ons gilde is gebaat bij het goede contact wat de leden onderling hebben. Een voor de hand liggende manier is om bij elkaar op bezoek gaan en het makkelijkste is als zoiets in de buurt kan. Het bordje van de tuinbaas is namelijk overvol, het werk is nooit klaar en vanwege de grote betrokkenheid met hun werk kost het vaak moeite om tuinbazen van hun eigen plek weg te lokken voor een broodnodig intercollegiaal contact. Terwijl je juist daarvan weer energie, nieuwe inzichten en inspiratie krijgt. De titel van dit artikel past hierbij. Die ‘naam’ is afkomstig van een samenwerkingsverband in de regio Holland Rijnland, waarin 3 partners met een website alle activiteiten voor cultuur, natuur, wetenschap, technologie en duurzaamheid zichtbaar maken. Het is vooral bedoeld voor scholen en jongeren om hun talenten te ontdekken en ontwikkelen. Maar dat doe je je leven lang. Ook voor hoveniers, tuinbazen en voor vrijwilligers is het heel leerzaam.

Op bezoek in België
Vlak om de hoek in België bezochten 25 tuinbazen vijf mooie en inspirerende Kasteeltuinen. In alle vroegte reden we op 15 september naar Kasteel Hex in Heers. Na een hartelijk welkom door Graaf Ghislain d'Ursel werden we door tuinbaas Gust Duchamps rondgeleid door de siertuinen, de unieke groentekelders en moestuin. Na een fantastische lunch bekeken we uitgebreid het parkbos. Op zaterdag bezochten we de ‘watertuinen’ van Annevoie en het aan de Maas gelegen Kasteel Freÿr. Zondagochtend in Bilzen hoorden we de indrukwekkende geschiedenis van Landcommanderij Alden Biesen en bekeken de perfect onderhouden kasteeltuinen. Een absolute aanrader. Op de terugreis werd Kasteel Elsloo bezocht. Met rondleiding door botanische tuin en park hoorden we alles over de ontwikkelingen daar. Een leerzaam, maar ook gezellig weekend. Het weekend heeft inmiddels een special opgeleverd van ons kwartaalblad ‘de Tuinbaas’.


(links) Tuinbaas Gust Duchamps van Kasteel Hex (in het midden ) legt zijn werkwijze uit. (rechts) Rondleiding in de strak onderhouden tuin van Landcommanderij Alden Biesen. - foto’s Hennes Claassen

Veldexcursie Achterhoek
Inspirerend was de veldexcursie Klimaat Robuuste Landgoederen van Overijssels Particulier Grondbezit op 29 september. Via de Erfgoedtafel Landgoederenzone van Zuid-Holland kreeg ik de uitnodiging, maar de reis naar de Achterhoek was het meer dan waard. In de ochtend een kennismaking met Proeftuin Nettelhorst: een duurzame gebiedsontwikkeling tussen Borculo en Lochem. Samen leren en innoveren. Hoe maak je van een ‘N’ weg, in dit voorbeeld de N 825, ‘De Slimste Weg’? We bezochten 3 pionierbedrijven en in de middag werd het Baakse Beek project toegelicht op Landgoed ’t Medler door rentmeester Eelco Schurer! Een waterbuffer én 30 ha nieuwe natuur.

Regionale kennismiddag
Als derde voorbeeld was er 27 oktober een regiomiddag voor tuinbazen van Utrecht en Holland. De groep werd ontvangen op Oud Bijdorp, een buitenplaats met kloostercomplex in Voorschoten. Beheerder Paul van der Kooij informeerde de tuinbazen over 150 jaar kloostergeschiedenis en leidde hen rond. Een nutstuin, park, voormalige boerderij met weiden en hakhoutpercelen, waar het zelfvoorzienend zijn vanzelfsprekend was. Nu moet hier een slag gemaakt worden naar een toekomst zonder klooster, maar waarin de sociale- en zorgfuncties heel belangrijk blijven.

Vrijwilligers op bezoek
Onderling contact heeft ervoor gezorgd dat de rondleiders van Huis te Manpad in Heemstede na de winter langs komen bij Buitenplaats Berbice in Voorschoten. De leifruitploeg van Berbice gaat ook daar op bezoek. Is het daar groener…..?

Auteur: Hennes Claassen (voorzitter van het Gilde van Tuinbazen)