Groen Erfgoedzorg

Groeiende aandacht voor historische moestuinen

De aandacht voor historische moestuinen groeit. Reden voor het Gilde van Tuinbazen en de Stichting Kastelen, historische Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) om een drietal regiobijeenkomsten te organiseren voor vrijwilligers, tuinbazen en eigenaren van deze moestuinen. De animo was groot. De bijeenkomsten vonden plaats in de moestuin van Zuylestein, het Muiderslot en Twickel. Doel was kennis en informatie uit te wisselen en natuurlijk een inspirerend kijkje te nemen in andermans moestuin. Ook was er informatie over de Moestuinenregeling van het Cultuurfonds. Het Gilde en sKBL willen verdere samenwerking en uitwisseling tussen historische moestuinen faciliteren en gaan hiertoe een platform of netwerk vormen.


(links) Regiobijeenkomst Twickel - foto Redmer Alma (rechts) Regiobijeenkomst Muiderslot - foto's Jennemie Stoelhorst

sKBL heeft een tiendelige podcast-serie over historische moestuinen laten maken, die vanaf 1 juli te beluisteren is via onderstaande QR-code of via Historische moestuinen op KBL. sKBL Schrijfster Josephine Rombouts duikt in deze serie in de geschiedenis van deze moestuinen. Maak kennis met oude tuinen en ontmoet gepassioneerde vrijwilligers, vakkundige tuinbazen en bevlogen eigenaren. Zij vertellen over vergeten groenten en kruiden, oude tuintechnieken, biodiversiteit en de moestuin als verbindende plek voor jong en oud. De tuinen in de serie zijn toegankelijk voor publiek.

Op 23 juni 2022 vond op kasteel Chambord in Frankrijk het eerste (fysieke) European Symposium on the Conservation of Historic Fruit and Kitchen Gardens plaats. Het Gilde van Tuinbazen gaf tijdens dit symposium een workshop over het uitwisselen van kennis en ervaring tussen tuinbazen/hoveniers in Europa en de mogelijkheden om samen te werken bij internationale stages. De online bijeenkomsten die in 2020 en 2021 hebben plaatsgevonden kunt u hier terugzien.

Auteur: Lenneke Berkhout (lid van het Gilde van Tuinbazen)