Groen Erfgoedzorg

Bijzondere kennismaking met het Historisch Groen van Nederland

Jenny van der Linde volgt de nieuwe opleiding Hovenier Historisch Groen. Ze kwam tot de ontdekking hoeveel mooie en bijzondere historische tuinen ons land nog kent. Een verslag uit de praktijk.


Cursus op landgoed Dordwijk - foto Rik de Groot

Historische tuinen hebben allemaal hun eigen verhaal, zoals verschillende landschaps- en tuinarchitecten, tuinstijlen en periodes. Het kan zelfs zo zijn dat een tuin meerdere tuinontwerpers en tuinstijlen heeft.

In onze opleiding komen verschillende onderwerpen aan de orde en worden tot in de detail besproken. Tot nu toe heb ik 4 modules gevolgd, HHG 1 ‘Introductie en organisatie’, HHG 2 ‘Ruimtelijke Inrichting’, HHG 4 ‘Heesters en hagen’ en HHG 7 ‘Stinzenplanten’.

Module Stinzenplanten
Deze module telt 2 studiedagen, op Kasteel Sypesteyn in Loosdrecht (NH) en de Dekema State in Jelsum (Fr). De module werd in het voorjaar gegeven omdat dit de bloeitijd is van de meeste stinzenplanten. Er komen op beide landgoederen veel stinzenplanten voor, deze plekken zijn daarom uitermate geschikt om de planten te leren kennen, te determineren en de groeiplekken te ontdekken.
Tijdens deze module was 'Domies Toen', in Pieterburen mijn eerste eigen studie plek. Hier worden stinzenplanten op zijn Gronings, ‘Borge Blomkes’ genoemd. Domies Toen, de tuin van de dominee, is een mooie plek om mij te verdiepen in de stinzenflora en mijn portfolio te vullen.

Module Introductie en organisatie
Later in het jaar startte module 1 ‘Introductie en Organisatie’. Voor deze module heb ik een ander landgoed gekozen om mijn opdrachten uit te voeren. Omdat in Drenthe (waar ik woon) niet zoveel landgoederen zijn ben ik uitgeweken naar Groningen samen met mijn studiegenoot. Een tip van een van de docenten was de Veenborg Welgelegen te Sappemeer. We vielen met de neus in de boter, de tuin werd net gerenoveerd door eigenaar Stichting Het Groninger Landschap. We namen contact op en maakten een afspraak om uitleg te geven over onze opleiding Hovenier Historisch Groen met de daarbij behorende opdrachten. De beheerder reageerde enthousiast en ging akkoord dat wij regelmatig een bezoekje zouden brengen aan de tuin. Dezelfde dag nog, voordat de tuin op de schop ging, begonnen we met het inventariseren.
De veenborg bleek de perfecte plek voor deze module die over onderzoek, planvorming en uitvoering gaat. Er kwam veel informatie tot onze beschikking, een rapport over waardestelling en visie, maatregelenplan enzovoort.

Deze module telt zes lesdagen, iedere lesdag op een andere locatie met historisch groen. De opdrachten die we op zo’n dag uitvoeren, sluiten weer aan op de opdrachten voor de eigen locatie. Het resulteerde in de een positief afgesloten portfolio over de Veenborg Welgelegen. Voor mij een flinke opsteker naar het volgende jaar met de module Heesters en hagen en Ruimtelijke inrichting. Ook bij deze beide modules konden we Veenborg Welgelegen goed gebruiken voor de portfolio.


Theorie en praktijk worden op een historische locatie gegeven – foto’s Rik de Groot

De opleiding geeft mij als groenprofessional de kans me meer te verdiepen in de historische van tuinen met al zijn facetten, een ware ontdekking. We zijn precies op de helft van de opleiding, ik ben dus erg benieuwd naar de modules die nog gaan komen. Dit zijn HHG 3 ‘Bomen en boselementen’, HHG 5 ‘Moestuin en Boomgaard’, HHG 6 ‘Borders, bloemperken en kuipplanten’ en HHG 8 ‘Gazons en Grasland’.

Auteur: Jenny van der Linde is werkzaam bij de Hortus Botanicus Haren.

In februari wordt weer gestart met een nieuwe groep cursisten, er zijn nog enkele plaatsen beschikbaar. Kijk hier voor meer informatie.