Bijeenkomst Groene monumenten voor de stad
Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten
Hoe houd je historische stadsparken leefbaar en monumentaal in een drukke, veranderende stad? Op 30 september a.s. komt het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten samen in het onlangs gerestaureerde Park in Rotterdam. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden en ga in gesprek over beheer, behoud en nieuwe vormen van samenwerking.
Het Park, Rotterdam – foto: van Donkelaar Groenadvies
Beheer en instandhouding van historische stadsparken
Parken zijn geliefde groene oases in een steeds dichter bevolkt en verstedelijkt gebied. Ze bieden verkoeling, ontmoeting, recreatie en ontspanning. Tegelijk staat intensief gebruik op gespannen voet met monumentale waarden. Ook is het lastig om cultuurhistorisch beheer te borgen. Hoe ga je hier als ambtenaar mee om? Biedt integrale of publiek-private samenwerking zoals in Rotterdam een uitkomst, zeker in tijden van bezuinigingen? In Rijswijk en Leiden krijgen visie en beheer vorm dankzij inwoners, verschillende eigenaren en partners. Hoor, zie en ga in gesprek met de betrokkenen bij deze praktijkvoorbeelden.
Netwerk bijeenkomst 30 september 2025
‘Groene monumenten voor de stad’ is de vierde bijeenkomst van het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten. Het Netwerk is een initiatief van Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg (ERM), de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Vereniging Stadswerk. Het heeft als doel de aandacht voor groen erfgoed te vergroten, kennis uit te wisselen en nieuwe (samenwerkings)mogelijkheden te verkennen. Voor deze bijeenkomst is Erfgoedhuis Zuid-Holland aangesloten als medeorganisator.
Doelgroep
De bijeenkomst is bedoeld voor gemeenteambtenaren die betrokken zijn bij beleid voor of beheer van erfgoed en/of stedelijk groen. Ook ambtenaren met een andere portefeuille zijn welkom.
Programma
Het hele programma volgt binnenkort en duurt van 10.00 tot 16.00 uur, inclusief lunch en borrel. Verwacht presentaties over:
- Het Park in Rotterdam en hoe vanuit publiek-private samenwerking gewerkt wordt aan restauratie en beheer van dit rijksmonument.
- Het Singelpark in Leiden, waarin inwoners samenwerken aan het "langste, mooiste en spannendste" stadspark van Nederland.
- Hoe de gemeente Rijswijk integraal werkt aan het versterken van cultuurhistorische waarden, natuur en toegankelijkheid van de Landgoederenzone Rijswijk.
Verder is er een excursie door Het Park en is er natuurlijk ruimte voor uitwisseling.
Praktisch
Deelname is gratis, maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar. Je kunt je alvast aanmelden via dit aanmeldformulier bij Stichting ERM.
Er wordt gezorgd voor koffie/thee, lunch en een borrel.
Auteur: Floor Vierenhalm is adviseur gemeenten bij Erfgoedhuis Zuid-Holland
Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten is een open netwerk voor erfgoedambtenaren en erfgoedbeheerders van gemeenten en provincies.
Contactadres is Stichting ERM: Ruurd van Donkelaar ruurd.vandonkelaar@stichtingerm.nl.