Groen Erfgoedzorg

Aanmelden scriptieprijs Tuinenstichting van start, nu ook voor HBO

Ook HBO-studenten kunnen dit jaar meedingen naar de Scriptieprijs van de Nederlandse Tuinenstichting. Na een succesvol proefjaar, vorig jaar, wordt de prijs breder opengesteld, zo vertelt voorzitter Kees Lever.

“Er is veel jong talent in Nederland. Talent dat de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) graag betrekt bij haar missie om waardevol groen erfgoed te behouden. Daarom hebben we een tweejaarlijkse prijs in het leven geroepen voor de beste afstudeerscriptie of het beste afstudeerontwerp waarin dat groene erfgoed een belangrijke rol speelt. Vorig jaar is de prijs voor het eerst uitgereikt, een groot succes. Toen alleen voor WO-studenten. We herhalen dit jaar het daarom al, maar ook voor HBO. Dus WO en HBO scripties kunnen meedingen”, aldus Lever.

De prijs bestaat uit een geldbedrag van 1.500 euro en een interview in het Tuinjournaal, het vriendentijdschrift van de NTs.

Een deskundige jury beoordeelt de inzendingen aan de hand van enkele selectiecriteria, waaronder inhoud en originaliteit, praktische toepasbaarheid, betekenis voor het werkterrein van het groene erfgoed, relatie met de NTs, argumentatie en toegankelijkheid, en verhouding tussen (ondersteunend) beeld en geschreven woord. Deze jury bestaat in 2024 uit:

  • Johan Carel Bierens de Haan: o.a. voorzitter van Tuinhistorisch Genootschap Cascade;
  • Joost Emmerik: tuin- en landschapsarchitect en hoofd van de masteropleiding Landschapsarchitectuur aan de Academie van Bouwkunst Amsterdam;
  • Heilien Tonckens: groenontwerper, tuin- en landschapsadviseur;
  • Anne Wolff: docent Tuingeschiedenis en ontworpen Landschapsgeschiedenis en projectleider Kenniscentrum Landschap (RUG).

“Ik kan wel zeggen, het was vorig jaar een behoorlijk karwei voor de jury vanwege de grote verscheidenheid aan onderwerpen, groen erfgoed is heel breed. Uiteindelijk is bij de winnende scriptie van Willemijn ter Hart-Koopal over de toekomstbestendigheid van groen erfgoed gekeken naar de aansluiting met de NTS.”

Wil je meedingen naar de tweede NTs-scriptieprijs? Het reglement van de prijs is hier te vinden. Lever dan je scriptie of ontwerp uiterlijk 1 maart 2024 digitaal in bij het bureau van de NTs (info@tuinenstichting.nl). De prijsuitreiking vindt plaats in juni 2024.

Auteur: Christian Pfeiffer (redacteur van de ERM-nieuwsbrieven)