Groen Erfgoedzorg

100 jaar experimenten, de Tuinen Mien Ruys

In 1904 legde Mien Ruys achter haar ouderlijk huis op kwekerij Moerheim in Dedemsvaart haar eerste tuin aan. Nu vormen de Tuinen Mien Ruys een staalkaart van de geschiedenis van de moderne Nederlandse tuinarchitectuur zoals Mien die vorm gaf. Een belangrijk deel van de tuinen is dan ook rijksmonument. En er worden nog altijd proeven gedaan met vormgeving, materialen en beplanting. Zo maakten ontwerpers van Buro Mien Ruys drie nieuwe inspiratietuinen van 5 x 7 meter, die in de afgelopen Nationale Tuinweek van 8-16 juni werden geopend.


Tuinen Mien Ruys, moerastuin – foto archief Tuinen Mien Ruys

Tuinvrouw Conny den Hollander schreef ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan ‘De tuin is een proces’. Hierin laat zij het levenswerk van Mien Ruys in Dedemsvaart zien in tekst en beeld, met veel historisch materiaal. Het is verkrijgbaar in de Tuinen Mien Ruys, bij verschillende boekwinkels en online te bestellen.

In Miens vroegere zomerhuis Ruysend Riet is de expositie ‘Heden mijn loopbaan begonnen’ te zien, met teksten, beeld- en geluidsopnames over haar werk. Op de boekenplank staan alle boeken die zij heeft geschreven.

Er zijn meer speciale activiteiten dit jaar: een maandelijkse podcast waarin tuinontwerper Hermineke de Leeuw een gast meeneemt door de Tuinen, een expositie van schilder en illustrator Maartje I. Jansen in de Boerenschuur, en nog veel meer, van locatietheater tot workshops en lunches.

Voor een volledig programma zie www.tuinenmienruys.nl. De Tuinen zijn geopend van dinsdag t/m zaterdag van 10-17 uur en op zondag van 12-17 uur. Tuinen Mien Ruys, Moerheimstraat 84, 7701 CG Dedemsvaart. Tel. 0523-614774, e-mail info@tuinenmienruys.nl.

Auteur: Leo den Dulk is redacteur van de ERM-nieuwsbrieven en lid van de Vakgroep Groen Erfgoed