Webversie? Klik dan hier.

December 2023

Dat groen erfgoed nationaal kan leven, bleek deze maand maar weer toen de herstel van de Perenleiding bij de voormalige Tuinbouwschool in Frederiksoord ook aandacht van de NOS kreeg. Net zoals het gebouwde erfgoed, wordt ons groene erfgoed breed gewaardeerd. Ook in deze nieuwsbrief aandacht voor het bijzondere initiatief in Frederiksoord en we kijken met de tuinbazen over de schutting hoe ze bij elkaar kennis opdoen.
Aansluitend op het verslag van de Netwerkdag Groen Erfgoed Gemeenten een interview met de beheerders van Park Sonsbeek hoe de gemeente Arnhem het groen beschermd tegen de druk van evenementen, een bijeenkomst Platform Groen Erfgoed, de scriptieprijs van de Nederlandse Tuinenstichting en de actualisatie van de richtlijn Tuinhistorisch Onderzoek.


Tweede bijeenkomst Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten

Op 6 oktober jl. vond de tweede bijeenkomst plaats van het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten. Thema van de bijeenkomst was ‘Is groen erfgoed voor alle markten thuis?’ Het ging daarbij over de impact van wijk- en sportactiviteiten en evenementen op beschermde monumentale parken, en hoe dit te beoordelen en aan te sturen. Lees verder.


G.J.van Heekpark, Enschede – foto ERM


Locatieprofielen geeft Arnhems openbaar groen broodnodige bescherming

Met het prachtige park Sonsbeek midden in de stad is Arnhem gezegend met een groene parel. Toch dwingt het de gemeente ook na te denken over hoe zij omgaan met de druk op die parel. De oplossing is gevonden in het opstellen van locatieprofielen: een innovatieve manier om groen te sparen en druk te reguleren. Lees verder.


Sonsbeekpark, Arnhem – foto ERM


Verwonder om de hoek

Achter deze vreemde titel zit de oproep om meer bij elkaar in de keuken te gaan kijken. Is het gras aan de andere kant van het hek werkelijk groener of, heel actueel, meer biodivers dan op eigen terrein? Hieronder 4 activiteiten waarbij ik vanuit het Gilde van tuinbazen betrokken was dit najaar en waarbij het allemaal ging om leren van elkaar. Een buitenlandweekend, een veldexcursie, een regiomiddag en een afspraak voor vrijwilligers. Lees verder.


Buitenplaats Berbice, Voorschoten – foto ERM


Platform Groen Erfgoed: ‘Nu documenteren, is straks oogsten’

Welke boom deed het vroeger wél goed op deze plek? Kunnen de kuil en bult uitgevlakt worden? Of het nu om de invulling van een border, het planten van een solitaire boom of het herstellen van een beek is: antwoorden op jouw vragen zitten vaak in het hoofd van je voorgangers. Als zij er nog zijn. Lees verder.


Inventariseren en documenteren, het Park, Rotterdam - foto ERM


De G.A. van Swieten Tuinbouwschooltuin bruist weer!

Goed nieuws voor de G.A. van Swieten Tuinbouwschool in Frederiksoord. De tuin en de gebouwen zijn onlangs overgenomen door de vereniging DE PROEF. Zij gaan aan de slag met herstel en ontwikkeling van het geheel. De voormalige klaslokalen gaan plaats bieden aan kleinschalige bedrijvigheid en educatie. Ook wordt de tuin hersteld; monumentaal belangrijke/ hoog gewaardeerde tuindelen worden met kennis en zorg aangepakt. Daarnaast is er voldoende plek voor experimentele tuinbouw op ecologische basis. De missie van DE PROEF past goed bij het oorspronkelijke educatieve gedachtegoed van de school. Lees verder.


De oude perenleiding ca.1920 – foto archief DE PROEF


Aanmelden scriptieprijs Tuinenstichting van start, nu ook voor HBO

Ook HBO-studenten kunnen dit jaar meedingen naar de Scriptieprijs van de Nederlandse Tuinenstichting. Na een succesvol proefjaar, vorig jaar, wordt de prijs breder opengesteld, zo vertelt voorzitter Kees Lever. Lees verder.


Beeld NTS


Actualisatie Richtlijn Tuinhistorisch Onderzoek van start

In 2024 zal de huidige richtlijn Tuinhistorisch Onderzoek met Waardestelling (URL 6001) geactualiseerd worden. Afgelopen november is de eerste bijeenkomst geweest met de begeleidingcommissie, de penvoerders en ERM om met elkaar kennis te maken en het plan van aanpak te bespreken. Lees verder.


Plantsoen, Wantijpark Dordrecht, tuinarchitect D.F.Tersteeg, 1933 - foto ERM


Groene Opleidingsagenda

In 2024 starten weer verschillende opleidingen en cursussen op het gebied van groen erfgoed. Wellicht een goede gelegenheid om je vakkennis en je netwerk verder te vergroten. Hieronder een overzicht van de opleidingen aangeboden door de Hogeschool Utrecht en de Erfgoedacademie. Lees verder.


Groen erfgoed in theorie en praktijk - foto SKGE


Gezamenlijk initiatief voor het groene erfgoed

Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door het Gilde van Tuinbazen, de Vereniging van Erfgoedhoveniers, de Vakgroep Groen Erfgoed, de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse Tuinenstichting en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

Redactie: Leo den Dulk (VGE), Ruurd van Donkelaar (ERM) en Christian Pfeiffer (ERM)

Meer informatie?

Kijk op onze website www.groenerfgoedzorg.nl of www.stichtingERM.nl
Ook iets melden in Groen Erfgoed Nieuwsbrief? Stuur een mail naar secretariaat@stichtingERM.nl
Wilt u de nieuwsbrief ontvangen, meld u dan hier aan. Liever geen e-mail meer ontvangen? Klik dan hier