Juni 2025
In deze zomerse nieuwsbrief: een interview met Kees Lever, voorzitter van de Nederlandse tuinenstichting over de Nederlandse tuincultuur en de scriptieprijs die de NTs jaarlijks uitreikt. Aandacht voor moestuinen in de landgoederenzone van Zuid-Holland waarvoor een handreiking is geschreven. Een onbekende zonnewijzer wordt in het zonnetje gezet. Nieuws over scholing voor erfgoedvrijwilligers op Leer je erfgoed. Verder aankondigingen voor een bijeenkomst van het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten, een studiedag over Petzold en de publicatie van een boek over ‘Groen erfgoed in de stad’.
Interview met Kees Lever: ’De Nederlandse tuincultuur zit in de lift’
In de strijd voor het groene erfgoed is de Nederlandse Tuinenstichting (NTs) niet meer weg te denken. De tuincultuur in Nederland bloeit, en ook de stichting groeit gestaag. Niet alleen bereikt de NTs een breed publiek met onder andere de Open Tuinengids, ook levert ze actief inhoudelijke bijdragen aan onze ERM kwaliteitsrichtlijnen voor historisch tuinbeheer. Dit najaar wordt opnieuw de NTs-scriptieprijs uitgereikt. Aanmelden kan nog, vertelt voorzitter Kees Lever. Lees verder.
Kees Lever, voorzitter van de Nederlandse Tuinenstichting - foto: Christiaan Vaillant
Bijeenkomst Groene monumenten voor de stad
Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten
Hoe houd je historische stadsparken leefbaar en monumentaal in een drukke, veranderende stad? Op 30 september komt het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten samen in het onlangs gerestaureerde Park in Rotterdam. Laat je inspireren door praktijkvoorbeelden en ga in gesprek over beheer, behoud en nieuwe vormen van samenwerking. Lees verder.
Het Park, Rotterdam – foto: van Donkelaar Groenadvies
‘Breng moestuinen weer tot leven!’
De Landgoederenzone van Zuid-Holland loopt van Hillegom tot in het Westland en telde ooit vele moestuinen. Een aantal van die moestuinen is springlevend. Het zijn inspirerende, groene plekken waar mensen elkaar ontmoeten en samenwerken. De moestuin van de buitenplaatsen Ockenburgh in Den Haag en Berbice in Voorschoten zijn daar goede voorbeelden van. Lees verder.
Moestuin buitenplaats Berbice – foto: van Donkelaar Groenadvies
De onbekende zonnewijzer
Onlangs nam de Vereniging De Zonnewijzerkring contact op met een erfgoedhovenier, met de vraag of zij wellicht meer wist van de bijzondere zonnewijzer in een bepaald Hof? Dit in verband met de actualisatie van de database van de Zonnewijzerkring. De Kring had van deze zonnewijzer gehoord en via-via was zij de erfgoedhovenier op het spoor gekomen.
De erfgoedhovenier wist er inderdaad van en dook in haar archief. Lees verder.
De Hof van Hendrik van Lunteren – foto: Petra Doeve
Studiedag over het werk van tuin- en landschapsarchitect Eduard Petzold
In vervolg op twee eerdere studiedagen in Wassenaar (2022) en De Steeg (2023) wordt door de Vakgroep Groen Erfgoed op 10 oktober 2025 op Twickel een derde en (voorlopig) laatste studiedag georganiseerd over werk en invloed van Eduard Petzold. Lees verder.
Landgoed Twickel - foto: Van Donkelaar Groenadvies
Scholing vrijwilligers in groen erfgoed
Een groot aantal vrijwilligers werkt wekelijks enthousiast mee aan het onderhoud van historische tuinen en parken. Speciaal voor deze onmisbare groep harde werkers ontwikkelt de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed (SKGE) in samenwerking met de Erfgoedacademie e-learning modules over Groen Erfgoed. De eerste twee modules, Introductie Groen Erfgoed en Stinzenplanten in groen erfgoed, staan inmiddels online. In het najaar volgen er meer. Lees verder.
Vrijwilligers aan het werk op Harstastate - foto: Van Donkelaar Groenadvies
Groen erfgoed in de stad, platform en boek
Natuurrijke parken, groene lanen en volkstuinen, ze verrijken de stedelijke omgeving. Ze maken de stad leefbaar en interessant. Maar niet alle bewoners, bezoekers, beheerders, ontwerpers en beleidsmakers kennen de achtergronden van de historische groenaanleg in de stad. Reden voor de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om de schijnwerper te richten op dit erfgoed. Het boek Groen erfgoed in de stad (uitgeverij Nai010) wordt op 20 november gepresenteerd op een aan dit onderwerp gewijde editie van het Platform Groen Erfgoed. Lees verder.
Tuindorp ’t Lansink, Hengelo – foto: A.J.van der Wal (1992), Beeldbank RCE
Gezamenlijk initiatief voor het groene erfgoed
Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door het Gilde van Tuinbazen, de Vereniging van Erfgoedhoveniers, de Vakgroep Groen Erfgoed, de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse Tuinenstichting en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.
Redactie: Leo den Dulk (VGE), Wonah de Koningh (Erfgoedhoveniers), Ruurd van Donkelaar (ERM) en Herbert-Jan Hiep (ERM)