Webversie? Klik dan hier.

Juli 2023

Groen Erfgoed kan niet zonder kennis en vakmanschap. Daarom in deze nieuwsbrief veel aandacht voor kennisontwikkeling en kennisdeling. Een interview met een beleidsadviseur van de gemeente Nijmegen over de leergang Groen Erfgoed, Hogeschool Utrecht en wat deze opleiding voor haar werkpraktijk betekent. De Erfgoedhoveniers doen verslag van een kennisdelingsdag op Slot Zuylen. De cursus voor vrijwilligers ‘Doen in Historisch Groen’ kan verder worden ontwikkeld dankzij een bijdrage van het Prins Bernard Cultuurfonds.
Voorts een verhaal over Begraafplaats de Bieberg in Breda, vorig jaar aangewezen als gemeentelijk monument en twee aankondigingen om alvast in de agenda te noteren: Platform Groen Erfgoed en netwerkdag Groen Erfgoed Gemeenten.


Waar theorie en praktijk samenkomen: begraafplaats Daalseweg in Nijmegen

In de erfgoedwereld zit de belangstelling voor groen erfgoed in de lift. Ook aan de kant van de opleidingen is er steeds meer aanbod. Onder meer de leergang Groen Erfgoed aan de Hogeschool Utrecht was dit jaar zeer succesvol. Tijd om op pad te gaan met oud student Pauline Jansen. Lees verder.


Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen – foto ERM


Save the Date: 11 oktober 2023 - Platform Groen Erfgoed

Woningbouw, energietransitie en klimaatverandering: volgens minister De Jonge staat Nederland voor een grote verbouwing. Dat betekent dat veel verschillende partijen en organisaties in actie komen voor hun belangen en waarden. Lees verder.


Gedempte stadhaven in Breda, 2006 - foto Loek Tangel (RCE)


Kennisdeling in de praktijk: Vereniging van Erfgoedhoveniers op Slot Zuylen

Stap binnen in de betoverende tuinen van Slot Zuylen, waar vakmanschap, kennisdeling en groen erfgoed samenkwamen tijdens de kennisdelingsdag van de Vereniging van Erfgoedhoveniers. Hier werden vaardigheden verfijnd, verhalen gedeeld en inzichten verworven. Arnold Achterkamp, tuinbaas van Slot Zuylen, en Kees Beelaerts van Beelaerts Historisch Groen brachten met passie en professionaliteit het erfgoed tot leven. Arno Hoefakker en Lex Kranendonk van Erfgoedhovenier en boomspecialist Hoefakker behandelden het onderwerp boomveiligheid in groen erfgoed. Lees verder.


Kennisdelingsdag Erfgoedhoveniers, Slot Zuylen – foto Elise de Groot


Tweede bijeenkomst Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten

De eerste bijeenkomst van het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten vond in 2022 plaats. Ruim 50 deelnemers vanuit zo’n 25 verschillende gemeenten en organisaties verzamelden zich in het Vondelpark waar de gemeente Amsterdam gastheer was. Op vrijdag 6 oktober 2023 staat een volgende bijeenkomst gepland in Enschede. Lees verder.


Het G.J. van Heekpark in Enschede – foto commissie beheer G.J.van Heekpark


Begraafplaats de Bieberg in Breda is nu monument

Begraafplaats de Bieberg in Breda is in 2022 aangewezen als gemeentelijk monument. Ruim een decennium nadat Leon Bok (RCE en Bureau Funeraire Adviezen) een quickscan uitvoerde en concludeerde dat bescherming dringend nodig was. Lees verder.


Begraafplaats de Bieberg - foto Anja Guinée


Subsidie voor ‘Doen in Historisch Groen’

Bij het onderhoud van groen erfgoed wordt in toenemende mate een beroep gedaan op vrijwilligers. Zonder hen is het in stand houden van al die bijzondere plekken vaak niet mogelijk. Het is in het belang van de kwaliteit van de instandhouding dat vrijwilligers die daarin werken zich de nodige kennis en vaardigheden eigen maken. En hierbij gaat het niet alleen om algemene tuinvaardigheden als maaien, wieden en snoeien. Maar ook om specifieke kennis over beheer van historische parken, tuinen en begraafplaatsen zoals historisch onderzoek en sortiment. Lees verder.


Groen erfgoed vrijwilligers in De Overtuin Bisdom van Vliet in Haastrecht - foto Ruurd van Donkelaar


Gezamenlijk initiatief voor het groene erfgoed

Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door het Gilde van Tuinbazen, de Vereniging van Erfgoedhoveniers, de Vakgroep Groen Erfgoed, de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

Redactie: Leo den Dulk (VGE), Ruurd van Donkelaar (ERM) en Christian Pfeiffer (ERM)

Meer informatie?

Kijk op onze website www.groenerfgoedzorg.nl of www.stichtingERM.nl
Ook iets melden in Groen Erfgoed Nieuwsbrief? Stuur een mail naar secretariaat@stichtingERM.nl
Wilt u de nieuwsbrief ontvangen, meld u dan hier aan. Liever geen e-mail meer ontvangen? Klik dan hier