Webversie? Klik dan hier.

December 2024

In deze, alweer 10e Groen erfgoed nieuwsbrief sluiten we het jaar af met een interview met Sofia Dupon, adviseur groen erfgoed bij de Gemeente Groningen. In korte tijd zette zij daar het groen erfgoed beter op de kaart. In deze nieuwsbrief ook aandacht voor biodiversiteit en duurzaamheid met een artikel over inheemse bomen en struiken en een brochure over duurzaam tuinieren. In het verslag van de Netwerkdag Groen Erfgoed gemeenten kun je teruglezen wat er die dag besproken is over instandhouding van monumentale begraafplaatsen. Er is ook een verslag van de laatste bijeenkomst van het Platform Groen Erfgoed en de aankondiging voor een bijeenkomst over monumentale bomen aanstaande week. Doorkijkjes naar 2025: Een pilot voor deponering van tuinhistorische rapportages in DANS, Wereldleifruitdagen en een opleidingsagenda.

Wij wensen u fijne feestdagen!


Interview Sofia Dupon

Hoe breek je in één jaar de lans voor historisch groen binnen een grote monumentengemeente met veel parken en begraafplaatsen? Sofia Dupon deed het in haar werk bij de gemeente Groningen, en de ERM-richtlijnen waren daarbij een fijne meetlat. Lees verder.


Sofia Dupon werkt sinds 2020 bij de gemeente Groningen en is een jaar intensief aan de slag met het groene erfgoed - eigen foto


Inheemse bomen en struiken en groen erfgoed

Het gebruik van inheemse bomen en struiken komt de laatste jaren steeds sterker in de belangstelling te staan. Dat is niet alleen goed voor de biodiversiteit maar ook voor het groen erfgoed. Onder andere verscheen in 2020 ‘De Atlas van het groen erfgoed’ van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Staatsbosbeheer publiceerde in 2023 het artikel ‘Planten we de goede bomen?’ en in 2024 bracht het Centrum voor genetische bronnen van de Universiteit van Wageningen de ‘Genenbank bomen en struiken’ online. Lees verder.


Geriefhoutbosjes met inheemse bomen en struiken nabij de Linge - foto: M. Kruk (beeldbank RCE)


Wereldleifruitdagen 2025

Op zaterdag 1 maart 2025 en zaterdag 13 september 2025 (Open Monumentendag) vinden voor de eerste maal de Wereldleifruitdagen plaats. Het doel van de dagen is een breed publiek kennis te laten maken met leifruit. Lees verder.


Leipruim in de sneeuw op Dekema state – foto: Wim Hoogendam


Netwerkbijeenkomst Groen Erfgoed Gemeenten 'Aardse Paradijstuinen' – een verslag

Groen erfgoed kent allerlei gedaanten. Het gaat daarbij niet alleen om tuinen van buitenplaatsen en kastelen, maar ook bijvoorbeeld om dierentuinen, sportparken en begraafplaatsen. De jaarlijkse bijeenkomst van het Netwerk Groen Erfgoed Gemeenten stond dit keer (24 september 2024) in het teken van zogeheten funerair erfgoed (erfgoed rond begraven en cremeren). Daarbij werden twee 19e-eeuwse begraafplaatsen in Utrecht bezocht: Kovelswade (1901) en Soestbergen (1830), beide Rijksmonument. Lees verder.


Deelnemers netwerkbijeenkomst op begraafplaats Kovelswade, Utrecht – foto: ERM


Duurzaam tuinieren in groen erfgoed

De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed heeft een brochure ‘Duurzaam tuinieren in groen erfgoed’ uitgebracht. Het beheer van groen erfgoed kan bijdragen aan een duurzame toekomst. Bij duurzaam tuinieren wordt aandacht besteed aan een betere bodem- en waterkwaliteit, het vermijden van schadelijke stoffen en het stimuleren van biodiversiteit. Lees verder.


Bloemrijk grasland op Martenastate, Cornjum – foto: van Donkelaar Groenadvies


Tuinhistorische rapportages in DANS

Al langere tijd bestaat de wens om, net als bij archeologisch onderzoek, ook de bouwhistorische en tuinhistorische rapportages duurzaam online te bewaren en te ontsluiten. Daar is nu een mogelijkheid voor gekomen. Hierbij is gekozen om gebruik te maken van DANS; Data Archiving and Networked Services, een landelijk expertisecentrum en archiefbewaarplaats voor onderzoeksgegevens. Lees verder.


Kasteel De Wildenborch, een van de objecten waarvan al rapporten in DANS geüpload zijn – foto: ERM


Bijeenkomst ‘Wat is wijsheid en wenselijk voor Nederlandse monumentale bomen?’ – 19 december 2024

Met het oog op de verbetering van bescherming van oude, monumentale bomen heeft bureau Terra Nostra (kennisatelier voor boom en bodem) een onderzoeksrapport opgesteld met aanbevelingen en discussiepunten. Lees verder.


De ‘Heilige eik’ in Den Hout – foto: RCE


Platform Groen Erfgoed, vorige editie

Het vorig Platform, afgelopen oktober, ging over vergeten of ongeschreven onderwerpen in de tuingeschiedenis, met het thema “Een breder beeld”. Lees verder.


Vrouwelijke studenten op Tuinbouwschool Huis te Lande - bron foto: onbekend


Groen erfgoed opleidings-agenda

In 2025 je groen erfgoed-kennis bijspijkeren dat kan! Er gaan weer verschillende groen erfgoed opleidingen en cursussen van start. Lees verder.


Studenten Hovenier Historisch Groen in kasteeltuin Nijenrode - foto: ERM


Gezamenlijk initiatief voor het groene erfgoed

Deze nieuwsbrief wordt u aangeboden door het Gilde van Tuinbazen, de Vereniging van Erfgoedhoveniers, de Vakgroep Groen Erfgoed, de Stichting Kennisontwikkeling Groen Erfgoed, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, de Nederlandse Tuinenstichting en de Stichting Erkende Restauratiekwaliteit Monumentenzorg.

Redactie: Leo den Dulk (VGE), Wonah de Koningh (Erfgoedhoveniers), Ruurd van Donkelaar (ERM) en Christian Pfeiffer (ERM)

Meer informatie?

Kijk op onze website www.groenerfgoedzorg.nl of www.stichtingERM.nl
Ook iets melden in Groen Erfgoed Nieuwsbrief? Stuur een mail naar secretariaat@stichtingERM.nl
Wilt u de nieuwsbrief ontvangen, meld u dan hier aan. Liever geen e-mail meer ontvangen? Klik dan hier